Na koji način se kontroliše sirovo mleko u Srbiji

Bez autora
Mar 21 2024

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je nedavno poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom mleka a žele da provere njegov kvalitet da se jave Direkciji za nacionalne referentne laboratorije, gde mogu da izvrše sve potrebne analize.

Kako se navodi u saopštenju, laboratorija za analizu kvaliteta i bezbednosti mleka na raspolaganju je svim poljoprivrednim proizvođačima u svakom trenutku i oni imaju mogućnost i pravo da tamo obave analize ili dodatnu proveru ukoliko je to potrebno ili imaju bilo kakvu vrstu sumnje u rezultate analiza kvaliteta mleka.

Ovaj sektor dugo upozorava na činjenicu da analize sprovode samo mlekare i da su

njihovi rezultati često bili podloga za ucene pri formiranju otkupne cene. Koliki su kapaciteti referentne laboratorije, koliko uzoraka dnevno će moći da bude obrađeno i hoće li se naplaćivati? Da li će mlekare, ukoliko se rezultati analiza razlikuju od njihovih, morati da poštuju rezultate referentne laboratorije?

U Ministarstvu poljoprivrede kažu za „Politiku” da kada je reč o obaveznim analizama sirovog mleka, pre njegovog stavljanja u promet, postoji utvrđena zakonska obaveza da se ove analize obavljaju na mesečnom nivou i važi za svakog proizvođača mleka. Nadležni objašnjavaju da u Srbiji ove analize obavljaju akreditovane laboratorije, ali i interne laboratorije mlekara, koje ih sprovode u okviru planova samokontrole koje izrađuju mlekare, a koje odobrava Uprava za veterinu i veterinarske inspekcije.

Napominju da je broj analiza koje rade interne laboratorije mlekara značajan i da se one nalaze pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Istovremeno, akreditovana laboratorija Direkcije za nacionalne referentne laboratorije obavlja analize sirovog mleka koje joj dostavljaju različiti komitenti, a najviše po zahtevu mlekara. Direkcija od 1. januara ove godine naplaćuje svoje analize mleka putem taksi, a sav prihod se sliva u državni budžet. Oprema koju poseduje daje toj laboratoriji značajan kapacitet. U idealnim optimalnim uslovima moguće je da bude pregledano čak 5.000 uzoraka u dve smene dnevno.

-Uzimajući u obzir broj proizvođača mleka koji trenutno ostvaruje pravo na premiju i stavlja mleko u promet, ovaj kapacitet obezbeđuje i više nego što su potrebe naših proizvođača –navode u resornom ministarstvu.

Kako kažu, da bi se bolje razumelo pitanje koje se odnosi na prihvatanje rezultata internih laboratorija mleka i referentne laboratorije, potrebno je sagledati sam koncept službenih kontrola.

Prema objašnjenju nadležnih, interne laboratorije mlekara su pod nadzorom veterinarske inspekcije i po zakonu imaju obavezu da kvalitet svog rada proveravaju učešćem u međulaboratorijskim proverama sa nekom od akreditovanih laboratorija.

– U slučajevima kada postoje neusaglašeni rezultati ispitivanja sa propisanim uslovima iz važećih pravilnika ili neka sporna situacija, inspektor može da zahteva da se sprovede naknadno ispitivanje istih uzoraka u eksternoj akreditovanoj laboratoriji. Tada je svakako meritoran rezultat eksterne, odnosno referentne laboratorije – napominju u Ministarstvu poljoprivrede.

Oni dodaju da nezadovoljna stranka može da ospori rezultat interne laboratorije mlekara i zahteva, preko veterinarske inspekcije, da se sprovede službena kontrola i uzorkovanje kako bi se otklonile dileme u vezi sa rezultatom ispitivanja.

– Proizvođač može i samostalno da donese uzorak na ispitivanje, ali u tom slučaju rezultat može biti osporen od strane mlekare, s obzirom na to da predstavnik mlekare nije bio prisutan kod uzorkovanja i slično. Tako da je u tom slučaju najbolje insistirati na službenom uzorkovanju – zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik